Wat maakt de boeken van Stroom zo speciaal?


Speciale vormgeving

Stroom heeft ervoor gekozen om voor haar boeken gebruik te maken van het lettertype Arial.Voor de keuze gesteld blijken kinderen met dyslexie liever in Arial te lezen dan in een lettertype dat speciaal is ontwikkeld voor dyslectici. Kinderen voelen zich normaler (en daarmee vaak ook prettiger) wanneer zij in een ‘normaal’ lettertype kunnen lezen. Uiteindelijk zullen ze toch ook teksten in gebruikelijke lettertypes moeten lezen. Bovendien: er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat lettertypes die speciaal voor kinderen met dyslexie zijn ontwikkeld voordeel bieden boven een ‘gewoon’ lettertype. Sterker nog, er kunnen zelfs nadelen aan kleven.Zo is gebleken dat lezen in Arial met eenzelfde snelheid en met eenzelfde aantal leesfouten gaat als lezen in een speciaal dyslexie lettertype. Daar komt bij dat het zelfvertrouwen van kinderen extra schade kan oplopen als ze merken dat ze niet beter gaan lezen, ondanks het feit dat ze in een speciaal lettertype lezen. Gebruik van een dyslexie font (lettertype) heeft dan juist een nadelig effect. Van het begin af aan leeskilometers maken in een gewoon lettertype is dus te verkiezen boven een speciaal dyslexie lettertype. Lezen blijkt vooral beter te gaan - niet met een dyslexie font - maar met de juiste afstand tussen letters, woorden en regels, ook wel spacing genoemd.

Lees meer »

Illustraties

Stroom besteedt de grootste zorg aan het illustreren van haar boeken. Aangezien de boeken van Stroom digitaal worden aangeboden, is het mogelijk om meer werk van illustraties te maken dan in een papieren uitgave. Animaties, geluiden en zelfs interactieve elementen behoren tot de mogelijkheden. Dit alles kan een boek extra leuk en spannend maken en daarmee een grotere interesse bij een kind wekken om (door) te lezen.Echter, beelden in een tekst leiden ook af. Een kind met dyslexie heeft een rustige achtergrond nodig om zich goed te kunnen concentreren. Hoe meer illustraties in en tussen teksten zijn opgenomen, hoe onrustiger het beeld wordt, hoe moeilijker het voor het kind wordt om zich op de tekst te richten.Daarom kiest Stroom ervoor om het aantal illustraties te beperken en om iedere illustratie op een aparte pagina op te nemen. Wij raden dan ook aan om kinderen een boek in ‘portrait mode’ te laten lezen (dus met een verticaal scherm) en niet ‘landscape’, omdat op die manier een illustratie altijd op een aparte pagina staat.Het aantal illustraties, dat in de boeken wordt opgenomen, hangt af van de leeftijdsindicatie die bij een boek hoort. Dit staat los van het leesniveau. Zo kan een laag leesniveau minder illustraties bevatten wanneer het boek bedoeld is voor een ouder kind. Boeken met een leeftijdsindicatie van plusminus 10 jaar bevatten geen of nog slechts weinig illustraties.

Lees meer »

Bijzondere aanpassingen

Veel kinderen met dyslexie hebben extra moeite om onderscheid te maken tussen een aantal letters. Zo geven de p en de q problemen. En ook de p en de g, de eu en de ui, de n en de u, de m en de w, kunnen allemaal voor verwarring zorgen. Het bekendste euvel is het door elkaar halen van de letters d en b. Net als de p en de q zijn deze letters elkaars spiegelbeeld, maar waar een q weinig voorkomt, is dat zeker niet het geval voor de d en de b.Bij sommige uitgevers vind je daarom ook wel boeken waarin de d en de b gekleurd worden: de d groen of rood, de b blauw. Maar, werken met verschillende kleuren in één en dezelfde tekst geeft onrust en leidt af van het eigenlijke lezen. Bovendien werkt dit systeem minder goed voor kinderen die kleurenblind zijn. In andere boeken vind je een speciaal dyslexie font, waarin de d en de b er net even anders uitzien en zij dus niet meer elkaars spiegelbeeld zijn. Maar, er kleven nadelen aan een speciaal dyslexie lettertype en niet per se voordelen.Stroom heeft ervoor gekozen om in de typografie geen onderscheid te maken bij de d en de b. Uiteindelijk leren dyslectische kinderen om geen vergissingen meer te maken bij het lezen van een d en een b, het ene kind wat sneller dan het andere. We hebben wel een andere keuze gemaakt: mocht je kind op dit gebied een beetje extra hulp nodig hebben, dan kun je kiezen voor een boek met een speciale aanpassing. In het aanbod van Stroom is namelijk een aantal boeken te vinden waarin de letter b in het geheel niet voorkomt!Kinderen hoeven in deze zogenaamde b-loze boeken dus niet na te denken of een letter een d of een b is, want ze weten dat ze altijd met een d te maken hebben. Dat geeft rust waardoor ze met minder leesmoeite van het verhaal kunnen genieten én leeskilometers kunnen maken. Ze hebben op deze manier ook een snellere succeservaring, een ervaring waarin ze merken dat lezen makkelijk en leuk kan zijn. Een ervaring dus die hen zelfvertrouwen geeft en hen motiveert om meer te willen lezen.

Lees meer »

Informatie per boek

Stroom geeft bij de presentatie van de boeken in de webshop ruime informatie. Daardoor wordt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken: past het boek bij je kind, qua leeftijd, niveau en interesse. Om de keuze voor een boek nog verder te vergemakkelijken bestaat voor de mogelijkheid om gratis een pagina te downloaden. Op die manier is het ook mogelijk om de zogenaamde ‘vijfvingertest’ uit te voeren.In de webshop vind je bij ieder boek:

Lees meer »

Categorieën

Stroom heeft een ruim aanbod aan genres, ofwel categorieën in haar aanbod. Ieder kind heeft zijn of haar eigen interesses, dus hoe breder de keuze, hoe groter de kans dat er voor je kind wel iets bij is waar hij of zij graag over leest.Bij de boeken van Stroom kan op dit moment gekozen worden uit de volgende categorieën:

Lees meer »

Leeftijd

Stroom heeft boeken in haar aanbod voor kinderen van de basisschool: van 6 tot 13 jaar. Dus zowel voor jonge als voor oudere kinderen.Dyslexie wordt vaak pas rond het 8ste levensjaar ontdekt, vandaar dat veel boeken van Stroom gericht zijn op kinderen rond 8 en 9 jaar. Maar ook oudere kinderen met dyslexie kunnen baat hebben bij boeken die op lagere leesniveaus geschreven zijn. Ook voor hen geldt dat het belangrijk is dat ze leeskilometers maken en - heel belangrijk - dat ze dit kunnen doen met boeken over onderwerpen die bij hun leeftijd passen, in een taal die bij hun leeftijd past. Als kinderen van bijvoorbeeld 11 jaar nog lezen op E4 niveau, dan is het bepaald niet stimulerend voor hen om boeken te moeten lezen die eigenlijk zijn geschreven voor 8-jarigen. Die zijn te flauw en te kinderachtig.

Lees meer »

Leesniveau

Stroom heeft boeken in haar aanbod in de leesniveaus van E3 tot en met E4, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Deze leesniveaus zijn door Cito gecertificeerd. Een aantal van de boeken zijn LC (leeftijd conform), maar de meeste boeken zijn MN, dus van een makkelijker niveau.Hogere leesniveaus, voor kinderen vanaf groep 5, zijn beschikbaar voor kinderen van 8 jaar tot 13 jaar. Ook hier geldt dat de meeste boeken geschreven zijn in een makkelijker niveau.

Lees meer »