Speciale vormgeving


Lettertype


Stroom heeft ervoor gekozen om voor haar boeken gebruik te maken van het lettertype Arial.

Voor de keuze gesteld blijken kinderen met dyslexie liever in Arial te lezen dan in een lettertype dat speciaal is ontwikkeld voor dyslectici. Kinderen voelen zich normaler (en daarmee vaak ook prettiger) wanneer zij in een ‘normaal’ lettertype kunnen lezen. Uiteindelijk zullen ze toch ook teksten in gebruikelijke lettertypes moeten lezen. Bovendien: er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat lettertypes die speciaal voor kinderen met dyslexie zijn ontwikkeld voordeel bieden boven een ‘gewoon’ lettertype. Sterker nog, er kunnen zelfs nadelen aan kleven.

Zo is gebleken dat lezen in Arial met eenzelfde snelheid en met eenzelfde aantal leesfouten gaat als lezen in een speciaal dyslexie lettertype. Daar komt bij dat het zelfvertrouwen van kinderen extra schade kan oplopen als ze merken dat ze niet beter gaan lezen, ondanks het feit dat ze in een speciaal lettertype lezen. Gebruik van een dyslexie font (lettertype) heeft dan juist een nadelig effect. Van het begin af aan leeskilometers maken in een gewoon lettertype is dus te verkiezen boven een speciaal dyslexie lettertype. 

Lezen blijkt vooral beter te gaan - niet met een dyslexie font - maar met de juiste afstand tussen letters, woorden en regels, ook wel spacing genoemd.


Spacing


Stroom legt bij de vormgeving van haar boeken dus de nadruk op spacing. Zij hanteert extra afstanden tussen letters, woorden en regels zodat de kans groter is dat teksten door kinderen met dyslexie niet als een brij worden gezien, maar als afzonderlijke letters, woorden en regels.

Spacing kan op verschillende manieren en met verschillende afstanden worden toegepast. Onderzoek heeft uitgewezen wat de meest ideale afstanden zijn. Want: maak je de afstanden te klein, dan kan de tekst voor een dyslectisch kind een brij blijven. En: maak je de afstanden te groot dan wordt de tekst onoverzichtelijk. Stroom gaat voor optimale afstanden uit van de aanbevelingen gedaan door de British Dyslexia Association.



Kleuren


Stroom kiest voor een egale, lichte kleur op de achtergrond van haar teksten: crème of andere pastelkleuren. Een witte achtergrond kan voor kinderen met dyslexie te veel schitteren of een te groot contrast vormen met donkere letters. 

Stroom kiest voor de tekst voor zwarte letters. Zwarte letters geven de meeste rust bij het lezen. Bij sommige uitgevers wordt er wel voor gekozen om problematische letters een aparte kleur te geven (denk aan de veel voorkomende verwarring tussen de letter d en de letter b). Stroom kiest hier niet voor omdat dit verwarrend kan werken bij kinderen die niet alleen dyslectisch maar ook kleurenblind zijn. In plaats daarvan heeft Stroom een aantal speciale boeken opgenomen in haar aanbod: boeken waarin de letter b in het geheel niet voorkomt!