Achter de schermen: de wisselwerking tussen schrijver en illustrator

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 21:09

Binnenkort komt er een nieuw boek op het laagste leesniveau beschikbaar voor kinderen van 9 jaar: voor kinderen die echt meer tijd nodig hebben om het lezen onder de knie te krijgen. Het boek heet “de heks die slecht wou zijn” en gaat over een heks die van alles probeert om slecht te zijn, maar waar het iedere keer net even anders afloopt dan ze zelf in haar hoofd had.

 

Goed en fout of goed en slecht lopen door elkaar heen: een thema dat voor kinderen van 9 jaar interessant kan zijn en wat voor hen stof tot nadenken kan geven. Maar het is vooral ook een boek waarin het leuk is om te lezen wat de heks allemaal meemaakt en fout doet. 

 

In de eerste versie van het verhaal komt de heks op een gegeven moment twee jongens tegen, waarin de één de ander pest. Een rot joch duwt een kleiner kind steeds tegen de grond. Toen Floor aan het illustreren ging, kwam hij op het idee om het pest kind te tekenen terwijl hij de trui van het kleine kind over zijn hoofd trekt. Dat vond Renée zo’n leuk idee dat ze meteen de tekst aanpaste en er dus een tweede en nieuwe versie ontstond.

 

Zo kan het maar zo gebeuren dat niet alleen een schrijver een illustrator inspireert tot het maken van mooie tekeningen, maar een illustrator ook een schrijver kan inspireren om het verhaal net even anders te maken.