Stroom zorgt ook voor boeken voor oudere kinderen

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 09:00

Ook voor dyslectische kinderen van 12 en 13 jaar is het fijn als er boeken beschikbaar zijn die qua niveau en vormgeving rekening houden met hun vermogen om teksten te lezen. Dat is zeker het geval bij het hoogste leesniveau van Stroom.

 

Dit niveau is te vergelijken met het avi-niveau M5 (dat is het officiële  niveau voor kinderen die midden groep 5 zitten): iedere nieuwe zin begint op een nieuwe regel, woorden van 4 of meer lettergrepen komen voor, maar niet te veel en niet te moeilijk. Zinnen mogen al wat langer en wat gecompliceerder zijn, maar ook hier geldt: niet te vaak. Teksten bevatten nog steeds kortere, eenvoudige zinnen om het lezen te vergemakkelijken en het leesplezier te verhogen.

 

Op dit moment is “Vloek van de farao” en “Blik op de toekomst” beschikbaar voor kinderen van 12 jaar en voor kinderen van 13 jaar “Zwarte dood”. Binnenkort verschijnt voor kinderen van 13 jaar het boek “Kots-school??” Het is deel 1 van een serie van 2 delen en gaat over Stef die naar een kostschool moet omdat haar ouders naar het buitenland moeten. Daar heeft ze helemaal geen zin in, totdat ze ontdekt dat ze het er best naar haar zin heeft. Één lerares zit haar in de weg, maar verder geniet ze al gauw van haar nieuwe leventje. Dat lijkt allemaal leuk en aardig, totdat er een nieuwe directrice komt.

 

Overigens, de leeftijden die worden aangegeven zijn indicaties. Ook jongere of oudere kinderen kunnen van deze boeken genieten. Maak vooral gebruik van de voorbeeldpagina’s om een indruk van het boek te krijgen.